CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Assalamualaikum

untuk pengetahuan anda
segala posting yang di terbitkan di dalam blog ini
adalah sumber/artikel/cerita dari mailbox saya yang telah
dikongsi oleh rakan rakan group

jadi..janganlah anda menuduh saya mengambil,mengedit dan selain nya dari mana mana fakta
kerana niat saya hanya untuk berkongsi sumber/artikel/cerita
yang telah saya baca

harap maklum

ikhlas
sweetmiko

Rabu, 27 Oktober 2010

Berjimak secara Islam

 ADAB UZ-ZIFAF   
                                                                  
Ahmad telah menceritakan :     
                                                   
 "Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari  Muhammad  bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri 
  yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib  r.a di mana baginda telah bersabda :     
                                         
 1. "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia)  tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya.    
 Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh   ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 )
  rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa  keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari  penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut.
Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis  makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :                               
                                                                                                               
1. Susu 2. Cuka 3. Coriander (Ketumbar) 4. Apple Masam"                           
  Saidina Ali r.a bertanya :  "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?" Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara   ( makanan ) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru  rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak."                
 Saidina Ali r.a bertanya :  "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? ( semasa haid dan semasa minggu  pertama perkahwinan )."  Baginda menjawab :   "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih  selama-lamanya secara sempurna. Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan  kepadanya kelahiran.  Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu  berlalu begitu saja dengan sebabnya."                                             
 
   2. "Wahai Ali..! janganlah engkau berjima' dengan isterimu pada awal (hari  pertama) bulan, pada pertengahannya (sehari) dan pada akhir (dua hari) di hujung bulan. Maka sesungguhnya penyakit gila, gila babi dan sopak mudah mengenainya dan   anaknya."     
                                                                   
 3. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu selepas zuhor, sesungguhnya   jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak kerana jima' pada waktu  itu, maka ia akan bermata juling dan syaitan sangat suka kepada manusia yang     bermata juling."  
                                                                
  4. "Wahai Ali..! janganlah bercakap-cakap semasa jima', sesungguhnya jika Allah   s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak dengan jima' yang demikian, maka anak         
 
   5. "Wahai Ali..! janganlah lihat kepada faraj perempuanmu dan jagalah pandanganmu  sewaktu berjima', (jika tidak) sesungguhnya mewarisi buta ? iaitu anak."          
 
  6. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan perempuanmu dengan syahwat terhadap   perempuan lain, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepadamu berdua anak, anak itu akan menjadi pondan yang bersifat benci dan hina." 
 
7. "Wahai Ali..! jika kamu berjunub di tempat tidur, janganlah membaca Al-Quran,  
 maka sesungguhnya aku bimbang akan turun kepada kamu berdua api (bala) dari langit  yang membakar kamu berdua."  
                                                     
 8. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu kecuali ada padamu satu tuala  dan pada isterimu satu tuala."   
                                                 
 9. "Wahai Ali..! janganlah kamu berdua menyapu dengan menggunakan satu tuala, nanti akan jatuh syahwat keatas syahwat (salah seorang akan kuat syahwatnya daripada yang lagi satu), maka sesungguhnya yang demikian itu akan mengakibatkan permusuhan kemudian membawa kamu berdua kepada berpecah dan talak."               
 
  10. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu secara berdiri, maka sesungguhnya yang demikian itu daripada perbuatan kaldai, jika Allah s.w.t.  mengurniakan kepada kamu berdua anak, maka anak itu sentiasa kencing di tempat    tidur seperti kaldai yang suka kencing di merata-rata tempat."  
                 
11. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu pada malam 'Aidil Fitri (Raya   Puasa), maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak  anak itu seorang yang cacat dan tidak mendapat anak baginya kecuali sudah tua."   
 
12. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada malam 'Aidil Adha  maka sesungguhnya jika kamu berdua berjima' pada malam tersebut, apabila Allah  s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak aku bimbang ia akan menjadi seorang  yang berjari enam atau empat."     
                                               
13. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di bawah cahaya matahari  (secara langsung ? direct) dan terkena warna (cahayanya), kecuali kamu mengenakan tutupan (bumbung), jika tidak maka sesungguhnya kalau Allah mengurniakan kepada  kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang sentiasa hidup dalam  meminta-minta dan faqir sehingga mati."                                           
 
   14. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di bawah pohon kayu yang  berbuah, maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi seorang tukang gojo, tukang sebat atau seorang ketua yang bengis,"    
                                                                      
15. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu sewaktu antara azan dan   iqomah, jika berjima' pada waktu demikian, sesungguhnya jika Allah mengurniakan  anak pada kamu berdua, nanti ia menjadi seorang yang menumpahkan darah."          
 
16. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu semasa ia hamil kecuali   kamu berdua berwudhu', jika tidak maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan  kamu berdua anak, nanti ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan."
 
  17. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada pertengahan (Nisfu)  Sya'ban, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua anak,nanti anak itu akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya."      
                                                                 
18. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada akhir bulan (yakni   tinggal dua hari) maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak nanti anak tersebut menjadi seorang yang   sentiasa perlu meminta-minta."     
                                               
19. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu dengan syahwat terhadap  saudara perempuannya (ipar kamu) kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah  s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti anak itu akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim dan pada tangannya membuat kebinasaan kepada manusia."                                                                         
 
  20. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di atas loteng maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan anak kepada kamu berdua nanti anak itu menjadi seorang munafiq, pelampau yang melewati batas."     
 
  21. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada malam kamu hendak  keluar musafir kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan membelanjakan harta kepada yang tidak Haq," dan Rasulullah s.a.w. membaca ayat Al-Quran : "Innal Mubazziriina kaanu ? ikhwan Nas ? Syayathin."                                                  
 
22. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu bila kamu keluar  bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam, maka yang demikian itu sesungguhnya bila Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, nanti ia menjadi seorang  pembantu kepada setiap orang yang zalim."  
                                       
23. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada awal malam, maka sesungguhnya jika dikurniakan anak kepada kamu berdua, ia menjadi seorang tukang sihir, sunglap, dan menghendaki dunia daripada akhirat."          
                
 ANJURAN BERJIMA'   
                                                               
 24. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu bacalah : "Allahumma Jannibnis Syaitan Wajanibis Syaitan Mimma Rozaktani." Maka yang demikian itu kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu anak, tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya."       
                                               
25. "Wahai Ali..! hendaklah kamu berjima' dengan isterimu pada malam Isnin maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak, ia akan  menjadi seorang yang berpegang teguh kepada kitab Allah (Al-Quran) dan redha terhadap segala pemberian Allah s.w.t. (baik dan buruk Qada' dan Qadar Allah)."   
 
26. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Selasa, Allah  s.w.t. akan memberi kepada kamu berdua anak yang mendapat nikmat Mati Syahid  sesudah syahadah : 'Anla ilahaillallah wa anna Muhammada ar-Rasulullah' dan Allah s.w.t. tidak azabkannya (turun bala kepadanya) bersama-sama orang musyrikin, mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu-domba."      
                                     
27. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu malam Khamis, maka Allah  s.w.t. akan mengurniakan kepada kamu berdua anak yang bijaksana, atau seorang yang   alim,di kalangan orang-orang yang alim."  
                                        
28. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu sewaktu matahari di tengah  langit, Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua seorang anak yang tidak di  hampiri syaitan sehingga ia beruban (tua) dan menjadi seorang yang faqih serta  Allah s.w.t. rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia."                    
 
  29. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Jumaat dan nanti  anak kamu berdua adalah seorang pemidato yang berwibawa dan petah."               
 
30. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada hari Jumaat, selepas Asar, Allah s.w.t. akan kurniakan seorang anak yang terkenal, masyhor dan alim."  
 
  31. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Jumaat selepas Isyak yang akhir, maka sesungguhnya di harapkan anakmu nanti menjadi seorang yang abdal (terkemuka),"        

  "WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI  
 JIBRIL A.S."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan