CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Assalamualaikum

untuk pengetahuan anda
segala posting yang di terbitkan di dalam blog ini
adalah sumber/artikel/cerita dari mailbox saya yang telah
dikongsi oleh rakan rakan group

jadi..janganlah anda menuduh saya mengambil,mengedit dan selain nya dari mana mana fakta
kerana niat saya hanya untuk berkongsi sumber/artikel/cerita
yang telah saya baca

harap maklum

ikhlas
sweetmiko

Selasa, 22 Mac 2011

Kisah Sahabat: Ali lahir dalam Kaabah, tidak sujud kepada berhala

Kisah Sahabat: Ali lahir dalam Kaabah, tidak sujud kepada berhala

Al Imam Ali Karramallahu Wajhahu.


DIA adalah khalifah pertama daripada keluarga Hasyim. Ayah ibunya berasal daripada keturunan bani Hasyim. Oleh itu, dalam dirinya tertumpu sifat inti keluarga Hasyim yang dikenal sebagai keluarga mulia, iaitu sifat kebangsawanan, kekuatan, keberanian, kecerdasan dan kepahlawanan.

Bapanya adalah Abu Thalib bin Abdul Muttalib bin Hasyim bin Abdi Manaf dan ibunya, Fatimah binti Asad bin Hasyim bin Abdi Manaf. Ibunya memberikan nama kepadanya Heydrah mirip dengan erti nama bapanya Asad, bererti ?singa?. Tapi bapanya memberinya nama Ali.

Kelahiran

Ali dilahirkan dalam Kaabah dan Allah, memuliakan wajahnya (karramallahu wajhahu) untuk tidak bersujud kepada berhala yang ada di Kaabah dan sekitarnya. Kehadirannya seolah-olah menandakan zaman baru bagi Kaabah dan penyembahan Allah di sana.

Prof Abbas Mahmud Al?aqqad menyatakan: ?Ali hampir dilahirkan sebagai Muslim. Bahkan dapat dikatakan dia dilahirkan Muslim bila dipandang dari segi akidah dan kejiwaan. Ketika membuka mata kesedaran pada pertama kalinya, dia melihat Islam dan tidak mengenali sedikitpun penyembahan berhala.

?Dia diasuh dan dididik di rumah yang menjadi pusat dakwah Islamiah. Sebelum mengerti ibadat ibu bapanya sendiri, terlebih dulu sudah mengenal ibadah daripada solat Nabi dan isterinya, Khadijah.

Ali adalah misan (sepupu) dan anak asuh yang dibesarkan di rumah Rasulullah. Dia benar-benar menikmati cinta, kasih sayang dan bijak. Antara Ali dengan Rasulullah terjalin kekeluargaan ganda dan cinta kasih yang amat kukuh melebihi cinta yang diikat tali kekeluargaan. Ali masuk Islam ketika berusia 10 tahun kerana pada usia itulah diumumkannya dakwah Islamiah.

Kepahlawanan pada usia muda

Dalam sejarah, umat kita banyak mencontohi tokoh pahlawan yang lahir pada usia muda. Antaranya adalah Ali bin Abi Thalib.

Diriwayatkan bahawa penyebab keislamannya ialah ketika dia melihat Rasulullah SAW bersama Khadijah solat secara sembunyi-sembunyi. Ali bertanya apa yang dilakukan Rasulullah SAW dan Khadijah. Lalu Nabi SAW menjawab:

?Ini adalah agama Allah yang di pilih sendiri dan mengutus rasul-Nya. Aku mengajak kamu kepada (penyembahan) Allah yang Satu, Esa, Tunggal, tiada sekutu bagi-Nya dan beribadat kepada-Nya dan mengkuturi Allaata dan Aluzza.?

Ali menjawab, ini perihal yang belum pernah aku dengar. Oleh kerana itu aku tidak akan memutuskan sesuatu sebelum membicarakannya dengan Aba Thalib (ayahnya).

Mendengar jawapan Ali, Nabi SAW termangu-mangu. Dia tidak ingin persoalan itu tersebar, maka dia berkata kepada Ali, ?Kalau kamu tidak mahu masuk Islam, perihal ini harus kamu rahsiakan.?

Semalaman Ali tidak dapat tidur. Dia berfikir dan berfikir ajakan Nabi SAW. Ternyata Allah memberi hidayah kepadanya, keesokan harinya dia menghadap Rasulullah SAW untuk menyatakan keislamannya.

Dakwah sampai kepada Abu Thalib

Ali, seorang anak remaja, kini sering pergi bersama Rasulullah ke lembah Kota Makkah untuk melakukan solat dan beribadah.

Pada suatu hari Abu Thalib melihat perbuatan anak dan anak saudaranya di suatu tempat di Nakhlah. Abu Thalib hairan dan bertanya kepada Nabi SAW, ?Hai, anak saudaraku, agama apa yang sedang kamu kerjakan ini??

Nabi SAW menjawab, ?Ini agama Allah, agama malaikat dan rasul-Nya, dan agama Ibrahim. Allah mengutusku kepada seluruh hamba-Nya dan engkaulah yang paling utama menerima nasihat dan dakwahku kepada petunjuk Allah. Engkaulah yang paling utama menyambut seruan Allah dan engkau pula yang membela ku untuk memperjuangkannya.?

Abu Thalib menjawab. ?Aku tidak dapat meninggalkan agama nenek moyang dan tradisi mereka.? Namun penolakan Abu Thalib tidak menghalangi Ali untuk meneruskan perjalanan keimanannya bersama Nabi SAW, sebab Ali sudah yakin benar Nabi SAW adalah penyeru kepada yang hak, keadilan, kehormatan serta kepada martabat manusia.

Pada suatu pagi, Rasulullah berseru dan mengumpulkan orang di Kaabah dan berkata kepada mereka, ?Seorang pemimpin (penunjuk jalan) tidak akan mendustai keluarganya. Demi Allah, kalau aku mendustai semua orang. Aku tidak akan mendustai kalian dan kalau aku menipu semua orang tidak akan menipu kalian, demi Allah yang tiada Tuhan kecuali Dia. Aku ini adalah utusan Allah kepada kalian, khususnya dan kepada segenap manusia,?

?Demi Allah, kalian akan mati seperti kalian tidur dan kalian akan dibangkitkan kembali seperti kalian bangun tidur. Kalian akan dihisab mengenai apa yang kalian lakukan.

Kebaikan dibalas dengan kebaikan dan kejahatan dibalas dengan kejahatan. Kelak kalian mendapat syurga selama-lamanya atau sebaliknya (neraka). Demi Allah aku tidak mengetahui orang sebelum aku membawa sesuatu lebih utama dari yang aku bawa untuk kalian. Aku membawa untuk kalian kebaikan dunia dan akhirat.

Kemudian Nabi melanjutkan sabdanya: ?Selamatkan diri kalian daripada seksa neraka. Sesungguhnya aku tidak boleh menolong kalian daripada seksa Allah. Sesungguhnya aku adalah hanya seorang pemberi peringatan nyata bagi kamu dari seksa pedih.

Abu Lahab, bapa saudaranya Rasulullah pada ketika itu hadir berseru dengan berang, ?Binasalah kamu Muhammad, apakah untuk itu kamu mengumpulkan kami??

Tetapi Nabi SAW tidak putus asa. Dengan tenang dan penuh sabar dia menahan diri dan berkata, ? Aku mengajak kalian kepada dua kalimat ringan diucapkan lidah dan berat dalam timbangan.

Tidak seorang daripada yang hadir menerima ajakan Nabi SAW kecuali Ali. Dia orang pertama yang bersedia berkorban untuk Rasulullah ketika tidur di tempat Nabi, pada waktu rumah beliau dikepung dan akan dibunuh menjelang hijrah ke Madinah.


"Kita adalah hamba Allah tidak mampu buat sesuatu kecuali denagn izinnya"

Ingat sabda Rasulullah:

"Jangan jadi jengking dan ular, bila disentuh terus menyengat atau mematuk. itu bererti kamu amarah. dan jangan pula hidup seperti lembu atau kambing hanya cari makan semata-mata tidak mengira waktu. Itu tergolong orang-orang yang tidak tahu bersyukur. Tidak melakukan amal makruf nahi mungkar"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan